Omgevingswet
De invoering van de Omgevingswet wordt wederom opgeschoven. De invoering wordt met ten minste drie maanden (1 oktober 2022) en mogelijk met 6 maanden (1 januari 2023) uitgesteld. De Omgevingswet gaat veel wet- en regelgeving vervangen. Voor nadere informatie zie programma 5 Ruimtelijke ontwikkeling.
Impuls landbouwtransitie en natuurversterking
In de Programmabegroting 2021-2024 is geld vrijgemaakt voor de Impuls Landbouwtransitie en Natuurversterking. Aanleiding hiervoor was het aanzienlijke bedrag dat het Rijk vrij heeft gemaakt voor de aanpak van de stikstofproblematiek (zowel natuurherstel als bronmaatregelen ter vermindering van de uitstoot). De Opgave Robuuste Natuurversterking beoogt een versterking van de Edese natuur door de krachten op het gebied van natuur, biodiversiteit, groen, landschap en klimaatadaptatie te bundelen in een investeringsagenda. Voor nadere toelichting zie programma 5 Ruimtelijke ontwikkeling.
Stijgende onderhoudskosten
In 2021 bleken de aanbestedingen voor onderhoud aanzienlijk hoger uit te vallen. Oorzaken zijn onder andere de schaarste van bouwmaterialen en personeelstekort bij toeleveranciers, aannemers en andere organisaties in de keten. Daarnaast is, vanwege wereldwijde coronamaatregelen, de productiecapaciteit van veel halffabricaten en toeleveranciers teruggeschroefd en dit blijkt niet snel te herstellen. Dit betekent dat we, bij gelijkblijvende budgetten, keuzes moeten gaan maken waar we ons geld aan besteden en waaraan niet.
Klimaatverandering
Het veranderende klimaat is van invloed op onze kapitaalgoederen door piekbuien en langere periode van droogte en hitte. We moeten onze inrichting en het beheer van de openbare ruimte hierop afstemmen. Onze openbare ruimte moet zo ingericht worden dat hevige neerslag verwerkt kan worden. Onze hoofdgroenstructuur kan een bijdrage leveren aan de berging van de piekbuien en verkoeling in hete periodes, hierbij als aandachtspunt dat we inzetten op klimaatbestendige bomen en groen. Daarbij houden we rekening met beplanting die minder vatbaar is voor uitval in periodes van droogte. Daarnaast kijken we hoe om te gaan met nieuwe invasieve soorten. Vanuit de opgave robuuste natuurversterking wordt een investeringsagenda opgesteld om projectmatig uitvoering te geven aan het programmaplan klimaat.
Druk op de ondergrond
In het bestuursakkoord zijn ambities vastgelegd over de energietransitie, klimaatadaptatie en duurzaamheid. Deze ambities leiden onder andere tot de aanleg van het warmtenet, hemelwaterbuffering en gescheiden rioolstelsels. Daarnaast leidt ook een verdere digitalisering (glasvezel) tot een toename van de aanleg van kabels en leidingen. Ook het ondergronds brengen van de hoogspanningsleidingen heeft een groot ruimtebeslag. Regie op de ondergrond wordt dus steeds belangrijker. Om grip te krijgen op de inrichting van de ondergrond is gewerkt aan een profielenhandboek. Hierin worden oplossingen aangedragen waarmee ondergrondse functies beter ingepast en op elkaar afgestemd worden. Hierbij is ook een directe koppeling gelegd met het bovengronds ruimte gebruik.
Duurzaam en circulair
Duurzaamheid en circulariteit worden standaard bij ontwerp en inkoop meegenomen in de werkprocessen en aanbestedingen. In 2021 is bekeken hoe de duurzaamheid en circulariteit nog beter kan worden geborgd voor investeringen in de openbare ruimte. Voor zowel de ontwerpfase, de inkoop als de realisatiefase heeft dit tot verdere verbetering geleid. Onder andere is voor de ontwerpfase voor een aantal standaard constructies de milieubelasting meegenomen.
Kunstgrasvelden
De Europese Commissie heeft in juli 2021 bepaald dat rubber infill voor kunstgrasvelden vanaf augustus 2022 aan nieuwe Europese normen moet voldoen. Voor reeds gebruikte rubber infill op bestaande kunstgrasvelden heeft deze uitspraak geen gevolgen, maar wel voor de vervanging vanaf augustus 2022. De komende periode onderzoeken we welke gevolgen deze uitspraak heeft op onderhoud aan en vervanging van onze kunstgrasvelden.